Onko teknologia tehnyt yritysten vertailusta liiankin helppoa?

Arvostele palvelumme! Kuinka monta tähteä haluat antaa palvelullemme? Onko sinulla hetki aikaa arvostella palvelumme? Mitä mieltä olet palvelun käytöstä? Hei, teemme asiakastutkimusta, olisko sinulla hetki aikaa?

Kaikki tarpeellista tietoa varmasti yrittäjälle tai verkkosivun ylläpitäjälle, mutta ovatko vastaukset enää rehellisiä? Voivatko vastaukset ja arvostelut olla rehellisiä, kun joka toisella sivustolla paukahtaa naamasi eteen erinäinen asiakaskysely tai arvostelu? Täppääkö jokainen sivulla viisi sekuntia viettänyt heti arvosteluksi viisi tähteä koko asiaa sen enempää ajattelematta, jotta pääsee kyseisestä toiminnosta eroon?

Netti, netti ja netti

Allekirjoittanut on kova tekemään hintavertailuja ja vertailemaan yrityksiä, joiden palveluja aikoo käyttää. Vertaillaan hintoja, sijaintia ja sitä onko joku totta tosiaankin arvostellut yrityksen ja minkälaista arvostelua yritys on saanut.

Netti on oiva väline suorittaa kyseistä vertailua. Netissä kun vaatimattomasti löytyy kaikki tieto. Jos hakemallani yrityksellä ei ole esimerkiksi verkkosivuja, hyvin todennäköisesti saa kyseisen yrityksen tarjoamat palvelut jäädä käyttämättä. Tarkkailun alle voikin ottaa jo seuraavan kyseisen alan yrityksen ja jatkaa palveluiden vertailua.

Useasti nettisivuilla surffaillessa näytölle pamahtaa asiakastutkimus. Kestoltaan muutama minuutti ja kysellään sekä nettisivujen toimivuudesta että yrityksen palveluista. Jaksaako tähän sivulla ensimmäistä kertaa vieraileva käyttäjä vastata? Jos jaksaa, kuinka todenmukaisia vastaukset voivatkaan olla? Oli kokemukset yrityksestä tai nettisivuista kuinka todenpersisä tahansa, niin arvostelu kuitenkin näkyy ja kuuluu jossain.

Some

Ei tarvitse kuin ilmoittaa ajattelevansa käyttää tietyn yrityksen palveluja ja kysäistä Facebook-kavereilta mitä mieltä he ovat. Kyllä tulee arvostelua niin omakohtaisesta kokemuksesta kuin naapurin Keijon serkun saamasta palvelustakin.

Useimmilla yrityksillä on myös olemassa Facebook-sivut, joista ihmisten arvostelut myös näkee. Ja nopeasti. Facebook auki, yrityksen nimi hakukenttään ja avot. Toiminta ja yrityksen arvostelu suoritettu!

Sovellukset

Monella suurella yrityksellä on olemassa omat sovellukset, jotka saat sovelluskaupasta ladattua ilmaiseksi tai sopivaan hintaan mihin tahansa älylaitteeseen. Jo ennen latausta saat selville sen minkälaisen arvostelun muut käyttäjät ovat asettaneet sovellukselle. Pystyt myös lukemaan joitain käyttäjäkokemuksia, ennen kuin olet sen enempää selvittänyt sovelluksen toimintaa. Kyllä, helppoa kuin heinänteko, jos sen osaa.

Sijainti

Matkustapa kaupunkiin jossa et ole aiemmin vieraillut, vaikkapa Tampereelle. Avaat somen. Ensimmäisenä ruutuun paukahtaa teksti, jossa sinut toivotetaan tervetulleeksi uuteen kaupunkiin. Koska kyllähän some tietää oletko aiemmin matkustellut kyseisessä kaupungissa vai et. Sen jälkeen saatetaan ilmoittaa ravintola tai kapakka, joka on saanut huimat viisi tähteä käyttäjien arvosteluista. Tai lähin pizzeria yllättävästi iskeneeseen nälkään. Ja ruokailun jälkeen, kun vähän itseinhottu olo, niin yhtäkkiä ruudulla aletaan mainostamaan parturia Tampereelta sinulle.. Melkoista!

Sijainnin perusteella siis myös some pystyy markkinoimaan parhaiten arvostellut tai lähimmät yritykset juuri sinun suurimpaan hätääsi, tai tarpeeseen. Miten vain.

Teknologia

Voi heittää puhelinluettelon mäkeen, sikäli mikäli sellaista enää on olemassa painettuna versiona. Junnuna tsekkailtiin parhaimmat pitsamestat aina puhelinluettelon keltaisilta sivuilta. Mentiin syömään ja todettiin safkan olevan oikeinkin hyvää. Nykyisin avaat somen tai googlen, jonka perusteella teet päätöksen onko ruoka hyvää vai ei.

Teknologialla todellakin on siis ollut suuri vaikutus siihen, kuinka yrityksiä voidaan vertailla. Puhelinluettelolla voi heittää vesilintua. Avaa some ja saat parhaat tarjoukset ja kylän parhaat pitsat vaikka ilman ihmiskontaktia. Sen kuin avaat pizzaonline-sivuston ja tilaat lähimmästä viiden tähden pitseriasta nettitilauksella pitsaa. Jos ihmisvihan kourissa piilottelet kotona, pitsan saa varmasti laskutettua myös sovelluksen kautta. Ja tarpeen vaatiessa kotiinkuljettaja voi varmasti tunkea pitsan postiluukusta sisään, kunhan muistat kirjoittaa sen lisätietoja-kentään pitsaa tilatessasi..