Mistä voit saada rahaa nopeasti hätätilanteessa?

Ajatteleva mies

Mikä laulaen tulee, se viheltäen menee. Suomalaisen keskipalkka on noin 2600 euroa kuussa, mikä tarkoittaa sitä, että monet saavat palkkaa paljon vähemmän. Vuokra ja asuminen ylipäätään lohkaisevat ison osan monen suomalaisen palkasta. Loppu menee ruokaan, harrastuksiin, paikasta toiseen liikkumiseen ja esimerkiksi lääkekuluihin. Jos ennen tilipäivää postiluukusta kolahtaa iso lasku, menee monella sormi suuhun – miten sen saisi maksettua, kun tilillä on vain joitain euroja? Myös pyykinpesukoneen hajoaminen, auton huolto ja katsastus tai esimerkiksi äkillinen hammaslääkärikäynti saattavat aiheuttaa rahahuolia. Ehkä bensa loppuu kesken matkan, etkä saa täytettyä tankkia kotimatkaa varten, tai ehkä myöhästyt paluulennolta ja sinun pitäisi löytää jostain rahaa uuteen lentolippuun – silloin on kyse suorastaan hätätilanteesta, jolloin tarvitaan rahaa ja nopeasti. 

Miten toimia, jos tarvitset nopeasti rahaa?

Kun äkillinen rahantarve yllättää, soittaa moni mutsille, mummolle tai parhaalle kaverilleen, ja pyytää pientä vippiä. Kympin tai satasen laina ei välttämättä irtoa, jos ei ole vielä maksanut aiempia lainojaan takaisin, tai jos yhteydenoton kohteella on itselläänkin tiukkaa. Yksi vaihtoehto on pyytää palkkaennakkoa, mutta tällaista käytäntöä ei ole läheskään kaikilla työpaikoilla. Jos tilit ovat kerta kaikkiaan tyhjinä eikä kotona ole kultakelloja tai muita arvokkaimpia esineitä, mitkä voisi helposti muuttaa rahaksi joko nettikirppiksillä tai panttilainaamossa, jää ainoaksi vaihtoehdoksi anoa lainaa rahoituslaitoksilta.

Pankkilainoissa on yleisesti ottaen matala korko, mutta pankeilla kestää tyypillisesti melko kauan käsitellä lainahakemuksia. Pankkilaina ei siis sovi kiireelliseen rahantarpeeseen. Jos rahat loppuvat kesken huoltoasemalla, ei ole aikaa odotella viikkoa tai kahta, että pääsee jatkamaan matkaa. Pikaluotto, jonka voit nostaa heti, pelastaa pulasta.

Rahaa

Pikaluotot ovat tyypillisimmillään muutaman kympin tai ehkä parin sadan euron lainoja. Pikaluotto on tarkoitettu nopeaan rahantarpeeseen, ja se on yleensä tarkoitus maksaa pois seuraavasta palkasta, eli korkeintaan kuukauden päästä. Jos tarvetta on isommalle ja pidempiaikaiselle luotolle, kannattaa hakea kulutusluottoa. Kulutusluottoa saa pankista tai netin kautta tavoitettavissa olevilta rahoituslaitoksilta, ja luoton määrä voi olla jopa 60 000 euroa. Pikaluotoissa on paljon korkeampi korko kuin kulutusluotoissa, mutta pikaluoton saa tililleen saman tien.

Muista kuitenkin kilpailuttaa myös pikaluotot. Niiden todellisissa vuosikoroissa on isoja eroja. Jos et pystykään maksamaan pikaluottoa pois heti seuraavasta palkasta, voi sinulta mennä suuri summa pikaluoton korkoihin ja kuluihin. Niin pikaluotot kuin kulutusluotot voi kilpailuttaa netissä, eikä siihen mene mobiililaitteellakaan toimiessa kuin muutama minuutti. Tuon muutaman minuutin vaivannäön ansiosta voit säästää kymmeniä euroja, mahdollisesti jopa satoja. 

Paras pikaluotto on kuluton ja koroton. Kun lainaat rahoituslaitokselta ensimmäistä kertaa, saatat saada lainan tietyksi aikaa ilman korkoa tai muita kuluja. Koroton maksuaika saattaa kestää esimerkiksi 14 päivää, joten jos rahat loppuvat loppukuusta, saatat saada ilmaisen lainan seuraavaan palkkapäivään asti.

Miten toimia, jos ei ole rahaa maksaa laskua?

Nainen ajaa autoa

Postilaatikosta kolahtaa toisinaan iso lasku. Esimerkiksi autovakuutuksessa voi säästää, jos maksaa koko vuoden vakuutukset kerralla. Vuoden vakuutusmaksut saattavat kuitenkin langeta maksettaviksi sellaisessa kuussa, kun on muitakin menoja. Aivan joka laskua varten ei kuitenkaan tarvitse hakea pikaluottoa. Laskua ei kuitenkaan kannata jättää maksamatta, sillä silloin laskusta tulee maksumuistutus, mikä maksaa esimerkiksi 5 euroa. Myöhässä maksettuun laskuun lisätään myös viivästyskorko, mikä voi olla esimerkiksi 7 %. Mikäli laskun maksaminen viivästyy tarpeeksi pitkään, seuraa sitä maksuhäiriömerkintä, mikä tulee vaikuttamaan luottokelpoisuuteen ja jopa uuden vuokra-asunnon tai työpaikan saamiseen jopa useiden vuosien ajan.

Ensimmäiseksi kannattaa ottaa yhteyttä laskun lähettäjään ja tiedustella mahdollisuutta eräpäivän siirtoon, tai laskun pilkkomiseen useampaan osaan. Vasta jos tämä ei onnistu, on aika avata nettiselain ja kilpailuttaa pikaluotot – tai hakea joustoluottoa. Joustoluotto on kulutusluotto, mikä toimii samaan tapaan kuin luottokortti. Joustoluottotililtä voi tarvittaessa nostaa rahaa, ja silloin maksaa korkoa vain käyttämästään osuudesta. Joustoluotto tukee taloudenhallintaa ja pelastaa monesta hätätilanteesta, kunhan sen on kilpailuttanut huolella, ja käyttämänsä luoton maksaa aina nopeasti pois. Kannattaa kuitenkin pyrkiä rakentamaan puskuritili eli säästää rahaa erilliselle tilille yllättäviä tilanteita varten. Vaikka säästäisit vain kympin kuussa, saat vuodessa kasaan jo 120 euroa.