GPS apuna harrastaessa

Merkkaa kivat syrjäisimmät paikat karttaan ylös, jotta löydät niille uudestaan!

Pohdintaan eräjormailijat, jotka hipailevat ympäri metsiä. Miten rauhaisia ja kauniita paikkoja he voivatkaan löytää reissullaan eräjormailemassa. Oikeastaan vallan kateeksi käy. Itse on olevinaan niin kiireinen, ettei koskaan ole aikaa lähteä ihan vaan kävelylle metsään tai tekemään minivaellus läheiselle metsäalueelle. Miten rentouttavaa ja irtauttavaa se olisikaan. Pakata reppu täyteen aikaa ja hyviä eväitä. Istua alas syömään eväitä järven rantaa ihan juuri silloin kun itseä huvittaa. Pysähtyä nuuskimaan metsän hajua, jos siltä tuntuu.

Lue karttaa

Kartta harrastuksissa
Kartta voi auttaa harrastuksissa

Miten joku sitten löytää näille kivoille syrjäisille mestoille. Varmaan juurikin niin, kun käy koluamassa lähimestoja. Metsät, pellot, kiven kolot ja kaikki muut. Tekee siis jotain muuta, kuin istuu kotona luuri kourassa ja somettaa. Laittaa ne ulkoilupöksyt jalkaan, kesäpipon päähän ja lenkkarit jalkaan. Hoplaa, ja kohti metsää tai ihan mitä vaan lähistöllä lymyävää mielenkiintoista mestaa!

Karttaa lukemalla saa melko hyvän kuvan lähialueen syrjäseuduista ja siitä mihin suuntaan kannattanee lähteä maastoa tutkailemaan. Lue siis karttaa ja tsekkaa mahdolliset lähialueen mestat. Kierrä ne omantunnon mukaan ja heti reissusta palattuasi merkkaa karttaan kannattaako mestoille palata vielä uudelleen.

Huhupuheita

Koirien ulkoiluttajat ja muut metsässä samoilijat ovat usein parhaimmat tyypit, joiden kanssa kannattaa keskustella mielenkiintoisista lähialueen syrjäseuduista. He rymyävät pitkin metsiä ja käyvät vaeltelemassa lähialueilla, joten heiltä ne parhaat tipsit saa. Merkki taas kartalle jokaisesta vinkistä ja mestoja tsekkailemaan!

Hyppää autoon

Jos matkaa lähimmille syrjäseuduille on useampia kymmeniä kilometrejä, ole hyvä ja hyppää moottorikäyttöiseen kulkuneuvoon. Oli se sitten oma autosi tai bussi joka vie edes hieman lähemmäs, tee se.

Omalla autolla pääsee nopeasti ja helposti perille. Sikäli mikäli tiedät minne olet menossa. Jos taas et tiedä minne menisit, voit silti hypätä autoon ja lähteä ajelemaan pitkin lähikyliä. Poistu päätieltä ja ajele pienempiä teitä metsien ja peltojen reunamilla. Poistu autosta kävelemään metsäteitä ja kurkkaa vaikka karttaankin välillä. Note to self, älä kuitenkaan mene hukkaan. Onhan sinulla kartta auki älypuhelimesta ja paikannuspalvelut päällä, joten et voi mennä hukkaan, ethän..

Bussin avulla taas pääset lähemmäs mielenkiintoista kohdetta, missä ikinä se sitten sijaitseekaan. Tsekkaa kartasta missä kohtaa hyppäät pois bussista ja avot. Ei muuta kuin tutkimaan aluettaa tarkemmin. Edelleenkään ei sitten saa mennä hukkaan.

Löydettyäsi mielenkiintoiset mestat, voi jälleen karttaan laittaa merkin. Ihan vaan siksi, että voit uuden kumppaniehdokkaan tuoda sinne treffeille tai voit jo olemassaolevan kumppanin tuoda sinne rentoutumaan. Tai vaikka tuoda ihan pelkästään itsesi sinne uudestaan rentoutumaan. Ihan mitä vaan, kunhan löydät taas takaisin.

Kalastajat huomio

Kalastajille saamapaikkojen varjeleminen ja samoille paikoille uudestaan löytäminen on yleensä erittäin tärkeää! Siksipä kalastusta harrastavien kannattaisikin merkata kaikki saaliinsa karttaan ylös. Esimerkiksi luomalla Googlen MyMapsiin henkilökohtaisen kartan, jonka voi sitten jakaa oman kalastusporukan kanssa! Ja varsinkin jos harrastat jotain hieman erikoisempaa lajia, kuten vaikkapa harppuunakalastusta, ei tietoa hyvistä paikoista ole yleensä liikaa tarjolla. Tällöin omat tietopankit ja niiden merkitys oikein korostuu!

Geokätköile ja eräjormaile

Geokätköilyä, sikäli mikäli sitä kukaan enää harjoittaa, voi harjoittaa niin kaupunkialueella kuin syrjäseudullakin. Ota kaverit mukaan, lataile erinäisiä geokätköilyyn sopivia sovelluksia tai lue vain karttaa. Pääset aina uusiin mestoihin, joissa et välttämättä olekaan käynyt. Ja kätköilyn käydessä liian helpoksi lähialueella, voi aina reviiriä laajentaa ja pyrkiä hakeutumaan uusille paikoille.

Eräjormaile. Ei tarvitse olla kovinkaan kokenut eräjorma, jotta voi pakata reppuun aikaa sekä eväät ja lähteä lähimmälle luontopolulle retkelle. Eräjormailun voi totta tosiaankin aloittaa ihan niinkin pienestä. Kunhan lajissa hieman kehittyy, voi pakata selkäänsä jo rinkan ja teltan, ja lähteä parin päivän vaellukselle suosittuun paikkaan.Kartta

Laita siis täppi karttaan, kun olet ollut mielenkiintoisessa paikassa ja et ole ihan varma osaatko sinne uudelleen. Merkin avulla löydät aina takaisin. Olisihan se turhauttavaa löytää upea mesta, joka ei koskaan katoa muistista mutta et koskaan löydä sinne takaisin. Pidä siis huoli siitä, että pystyt palaamaan mielenkiintoisiin paikkoihin, vetämään henkeä ja toteamaan kuinka kivaa on kun on vain aikaa olla ja nauttia itsestään.